Zo verdeel je de zorg voor een familielid of vriend

Door Hello 24/7

De zorg op je nemen voor een familielid of  vriend doe je vaak intuïtief. De hoeveelheid tijd die dit vraagt wordt door veel mensen onderschat. Met een soepele taakverdeling maak je de zorg afwisselender voor de persoon die je verzorgt en een stuk makkelijker vol te houden voor jezelf.
Lees mee voor enkele handige geheugensteuntjes in het regelen van de zorg.

Houd het overzichtelijk

Dat klinkt op het eerste gezicht wat makkelijker gezegd dan gedaan. Want zorgen kan complex zijn: klusjes regelen hier, een maaltijd klaarmaken daar. Toch is er een manier om een chaotische planning te versimpelen: met een gedeelde agenda. 

Door met familie en vrienden een gedeelde agenda te beginnen, kun je al snel taken eenvoudig verdelen. In zo’n netwerk kan iedereen zitten. Je broer die elke vrijdagmiddag een uurtje over heeft?
Plan het in! Of die lieve buurvrouw die graag wat extra kookt? Avondeten ook weer geregeld. Op de gratis app van Hello kun je o.a. gebruikmaken van zo’n gedeelde agenda.

Maak gebruik van hulp regelingen of vrijwilligers

Er is een regeling die ouderen en mantelzorgers ondersteunt in het thuiswonen: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Die kan een persoonsgebonden budget uitgeven of hulp voor je vader of moeder vergoeden. Bekijk de extra info over WMO-regelingen via deze link.

Als je ouders niet in aanmerking komen voor deze regeling is er nog een andere optie voor extra hulp. Wist je dat er in Nederland meer dan 400 vrijwillige mantelzorg initiatieven zijn? Op www.mantelzorg.nl kun je kijken of de gemeente van jouw ouders zo’n initiatief heeft.

Maak gebruik van respijt zorg of particuliere hulp

Ga je met vakantie of heb je simpelweg even rust nodig? Dan kun je overwegen een respijtzorger in te schakelen. Zo’n respijtzorger neemt kort je taken over tot je weer thuis bent aangekomen. Daarnaast kun de opties verkennen voor particuliere mantelzorg. Houd wel in gedachte dat dit professionals zijn, geen vrijwilligers. Gelukkig met genoeg mogelijkheden tot compensatie. 

Via de app van Hello is het binnenkort mogelijk particuliere mantelzorg in te schakelen via UwAssistent. Deze gescreende huishoudhulp, klushulp of begeleiding kun je inschakelen wanneer je zelf even geen tijd hebt.

Probeer een vast ritme aan te houden

Je kunt alles tot in de puntjes regelen, maar een onregelmatige planning voelt altijd drukker dan een vast ritme. Probeer in de gedeelde agenda dus structuur aan te brengen. Zo weet jij waar je aan toe bent en wordt het onderling afstemmen van bezoek een stuk makkelijker.

Heb je behoefte aan meer overzicht? Wellicht kan de gratis app van Hello je helpen. Download ‘m hier gratis.