Weten of alles oké is met pa die zelfstandig woont
Stel je voor: je bent nét thuisgekomen van een lange werkdag en ploft moe op de bank. Totdat je tijdens het avondeten een berichtje op de app van Hello 24/7. ‘’We zien een afwijking in het dagelijkse patroon van pa.’’
Logischerwijs leg je meteen even contact, om er uiteindelijk achter te komen dat je vader onverwachts bij je zus at vanavond. Gelukkig was je snel op de hoogte – in een vervelend scenario wil je natuurlijk snel te hulp schieten. Maar hoe wist Oogje in het zeil zónder camera’s of sensors dat je je vaders dag patroon afweek?
Dagelijkse leefpatroon
Iedereen heeft een dagelijks leefpatroon. Wakker worden, ontbijt, diner of je bedtijd: omdat veel mensen continu gebruik maken van elektrische apparaten, kunnen we puur door stroomverbruik een dag patroon ontdekken.
Met een klein kastje in de meterkast (de Hello Energiemeter), onzichtbaar gedurende dagelijkse bezigheden en aangesloten op een onafhankelijke 4G-internetaansluiting van KPN, wordt het stroomverbruik geanalyseerd en stellen we het dagelijks leefpatroon vast. Daarvoor gebruiken we slechts geanonimiseerde energiedata, dezelfde die de energieleverancier (zoals Vattenfall of Essent) ontvangt. Hello 24/7 heeft dus geen inzicht in persoonlijke data of concreet gedrag, zoals Tv-zenders die op staan of het soort koffie dat wordt gezet
Een oogje in het zeil houden
Oogje in het zeil is een thuisalarm voor ouderen, ontwikkeld met privacy als uitgangspunt. Zo willen we de behoefte van de kinderen (letterlijk “een oogje in het zeil houden” en weten of alles thuis oké is) en van de ouder (privacy en persoonlijke levenssfeer) op een gebalanceerde manier invullen. Daarom is ervoor gekozen om Oogje in het zeil te laten werken op basis van het energieverbruik van een huishouden, in plaats van met verschillende sensoren door het huis heen.
Met het energieverbruik, leren wij het dagelijks leefpatroon kennen. Daarin zijn vaak karakteristieke momenten herkenbaar, zoals ontbijt, koffiedrinken en avondeten. Hoe meer van deze herkenbare momenten er op een dag structureel aanwezig zijn, des te nauwkeuriger Oogje in het zeil werkt. De snelheid waarmee Oogje in het zeil afwijkingen meldt, varieert van ongeveer 45 minuten tot zes uur. In uitzonderlijke gevallen, of een sterk onregelmatig patroon, kan de meldsnelheid oplopen tot 12 uur.
In die zin is Oogje in het zeil vergelijkbaar met de spreekwoordelijke buurvrouw, die even door de ramen kijkt of alles wel in orde is. Maar dan 24/7. Oogje in het zeil vormt de ideale aanvulling op de Hello Buddy, vooral wanneer de Buddy niet voor handen is. Een val in huis zou anders vaak pas na dagen opgemerkt worden. Met Oogje in het zeil is dat meestal al binnen een dagdeel. Zo wordt veel onnodig letsel voorkomen.
Privacy en persoonlijke levenssfeer
Personenalarmering is een begrip dat al sinds de jaren ’90 bestaat in Nederland. Er heeft sindsdien veel ontwikkeling plaatsgevonden, richting systemen die automatisch kunnen alarmeren. Bijvoorbeeld na een val, als je zelf niet meer in de gelegenheid bent om een knop in te drukken en om hulp te vragen.
Al deze ontwikkelingen ten spijt, is daarbij altijd één essentieel onderdeel over het hoofd gezien: de privacy van de ouder. Hedendaagse, automatische systemen maken veelal gebruik van camera’s, bewegingsmelders en deur- en raamsensoren. Zeer nauwkeurig en accuraat, maar met grote impact op de privacy van de bewoner van het huis waarin de sensoren hangen. De kinderen en meldkamer kunnen beweging van stap tot stap volgen.
Ook hechten wij waarde aan de veiligheid van data. Om dit te waarborgen, sturen wij de data van de Hello Energiemeter dubbel versleuteld door. Zowel de Energiemeter, als de 4G-internetaansluiting van KPN zorgen voor unieke versleuteling van de data. Daarmee weten we zeker dat de data veilig is en blijft.
Personenalarmering
Oogje in het zeil is ontwikkeld met privacy als uitgangspunt, om de behoefte van de kinderen (letterlijk “een oogje in het zeil houden” en weten of alles thuis oké is) en van de ouder (privacy en persoonlijke levenssfeer) op een gebalanceerde manier in te vullen. Daarom is ervoor gekozen om Oogje in het zeil te laten werken op basis van het energieverbruik van een huishouden, in plaats van met verschillende sensoren door het huis heen.
Met een klein kastje in de meterkast, onzichtbaar gedurende dagelijkse bezigheden en aangesloten op een onafhankelijke 4G-internetaansluiting van KPN, wordt het stroomverbruik geanalyseerd en stellen we het dagelijks leefpatroon vast. Wijkt het patroon dat we op een dag zien te veel af van het gemiddelde? Dan geven we een seintje aan familie, vrienden en buren. Zo behoudt de ouder privacy en weten de kinderen als hun hulp nodig is.
Meer weten over personenalarmering en Oogje in het zeil? Kijk op www.hello247.nl/personenalarmering