Waarom een alarmknop voor jou de beste optie is: vier redenen

Door Hello 24/7

Alarmknop, paniekknop, SOS-knop: verschillende namen voor dezelfde oude bekende. Een alarmknop wordt vaak gedragen door ouderen, die een hoger risico lopen om te vallen. Maar zo’n knop heeft meer voordelen dan alleen de naam doet vermoeden. Welke dat zijn? We hebben het voor je onder elkaar gezet. Ten eerste is het goed om stil te staan bij de cijfers van Veiligheid.nl. Feit is namelijk dat 50% van alle 75- plussers viel in 2020. In datzelfde jaar werd meer dan de helft van 65-plussers op de spoedeisende hulp behandeld voor een fractuur die ze opliepen bij een val. Gelukkig zijn er manieren om de schade te beperken. Zo kun je het valrisico verkleinen- een onderwerp waar we op ingaan in dit artikel. Daarnaast is het belangrijk om snel hulp te bereiken wanneer zich een val heeft voorgedaan. Een alarmknop is hiervoor bij uitstek geschikt: hieronder lees je waarom.


1: Makkelijk te bedienen
Één van de grote voordelen van een alarmknop zit in het simpele ontwerp ervan. Ze zijn klein, licht en hebben een duidelijke noodknop in het midden. Terwijl je bij een telefoon nog wat onhandig een code moet intoetsen en een contact moet opbellen, gaat dit bij een alarmknop veel makkelijker: met één druk op de knop stel je familieleden of een alarmcentrale op de hoogte met een oproep. Of eerst vooringestelde contacten worden gebeld, er een bericht wordt gestuurd of er direct naar een alarmcentrale wordt gebeld, is afhankelijk van de soort alarmknop.

2: Beter vindbaar met gps-locatie
Niets dat een mobieltje niet heeft, denk je misschien. Maar met het indrukken van de alarmknop wordt er niet alleen snel een spreek/luisterverbinding gelegd, maar ook een gps-locatie gedeeld. Dat maakt het voor hulp een stuk makkelijker om snel op locatie te zijn, en geeft de drager een veilig gevoel. Voorwaarde is uiteraard wel dat de alarmknop opgeladen is. Dat hoeft geen probleem te zijn: de meeste alarmknoppen gaan dagen mee op een laadbeurt.

3: Overal mee naartoe te nemen
Houd je ervan om eropuit te gaan of ben je meer een huismus? Dat maakt voor een alarmknop eigenlijk niet uit. Een alarmknop kan namelijk binnens-en buitenshuis worden gebruikt. Het enige waar je op hoeft te letten is een volle batterij en een koortje, broekriemgesp of polsband om m´ aan vast te hangen. Veel varianten kunnen zelfs binnen heel Europa worden gebruikt, waardoor je dus ook op vakantie is een voordeel kan hebben aan een alarmknop. Niet alleen handig, maar potentieel levensreddend wanneer er sprake is van een situatie waarbij direct hulp nodig is.

4: Meer dan een seniorenalarm
Toegegeven: een alarmknop wordt vooral als stok achter de deur voor ouderen gebruikt. Maar heb je er ooit wel eens bij stilgestaan dat zo’n knop voor andere doelgroepen ook ontzettend van pas kan komen? Zo kan een alarmknop bij een onveilig gevoel thuis of op straat de ideale oplossing zijn: bij het indrukken van de knop wordt namelijk direct contact gelegd én wordt de gps-locatie gedeeld.

Heb je nog geen alarmknop? De Buddy alarmknop van Hello 24/7 heeft alle belangrijke eigenschappen van een goede alarmknop: gps-verbinding, makkelijk mee te nemen en een directe oproep aan de Hello alarmcentrale en leden van je eigen Hello Family. Allemaal met één druk op de knop.

Meer weten over de Hello Buddy alarmknop? Kijk op https://www.hello247.nl/personenalarmering/alarmknop