Vier suggesties waarmee je ouder(s) langer thuis kunnen wonen

Door Hello 24/7

Wist je dat 70% van de 85-plussers nog thuiswonend is? Een veilige, vertrouwde thuisomgeving voor ouderen is daarom een must. Wij geven je vier praktische suggesties waarmee jouw ouders op een prettige manier langer thuis kunnen wonen.

1:  Vorm een sociaal netwerk rond je ouder(s)

We beginnen met misschien wel de belangrijkste suggestie. Een netwerk van vrienden, familie en bekenden is voor ouderen en kwetsbaren niet te missen. Kinderen die wekelijks een bezoekje doen, buren die een boodschapje brengen of vrienden die op de koffie komen: een sociaal netwerk is goud waard.

Goede communicatie binnen dat sociale netwerk is belangrijk en geeft rust. Wanneer bezoekjes op elkaar kunnen worden afgestemd en niet één persoon altijd voor de boodschappen hoeft te zorgen, wordt de zorg voor iemand een stuk makkelijker- en weet je waar je aan toe bent. Ook wel zo lekker.
De Family-app van Hello 24/7 is een mooi begin voor zo’n sociaal netwerk. De gedeelde agenda, chat-en belfuncties laten je in een oogopslag de dagindeling van je vader, moeder of partner zien.
Misschien dan toch even een extra bezoekje inplannen?

2: Pas de thuisomgeving aan

Normaal sta je er niet bij stil, maar vaak is het meubilair waar je aan gewent bent niet ideaal voor ouderen. Om die reden is het handig wat aanpassingen te maken aan het interieur. Vermijd gladde vloeren met antislip matten, zorg voor extra handvaten en een hoger geplaatst toilet. Initiatief Lekker blijven wonen heeft een uitgebreide lijst met aanpassingen die je kunt maken om een woning ”seniorproof” te maken. Die lijst kun je hier vinden. 

Alvast weten aan welke aanpassingen je ongeveer moet denken? Hieronder noemen we wat voorbeelden.

Slaapkamer

  • Een lange trap oplopen om bij de slaapkamer te komen? Liever niet. Als de woning het toelaat kun je het beste op de begane grond een slaapkamer inrichten. Als dit lastig is om voor elkaar te krijgen kan een traplift een oplossing zijn. Kijk ook kritisch naar het bed waarop je vader of moeder slaapt: is deze niet te hoog of te laag om uit op te staan?

Badkamer

  • Niets is lekkerder dan ontspannen douchen of in bad. Maar het water kan ook zorgen voor verraderlijk gladde tegels. Zorg dus voor een antislipmat en steunbeugels in de douche.

In heel het huis

  • Matten, vloerkleden, kabels en drempels: ze hebben gemeen dat je erover kunt struikelen. Dek ze dus goed af of haal ze helemaal weg. Nu de vloer een stuk veiliger is kun je eens kijken naar het meubilair. Er moet meer dan genoeg ruimte zijn om je door de ruimte te bewegen zonder ergens tegenaan te stoten.

3: Maak gebruik van slimme technologie

Je kunt er natuurlijk niet voor zorgen dat er op ieder moment van de dag iemand bij je vader, moeder of partner aanwezig is. Toch wil je weten of er iets gaande is als er bijvoorbeeld iemand is gevallen of onwel is geworden. Innovatie in zorg technologie kan hier gelukkig bij helpen.

Noodknop

  • Een oude bekende die telkens betrouwbaar blijkt. Een noodknop is makkelijk te dragen en simpel te activeren. Hulp is hierdoor altijd binnen handbereik. Zoals bijvoorbeeld de Hello Buddy van Hello.

Monitoring

  • Doormiddel van monitoring is het mogelijk om een Oogje in het zeil te houden bij je vader, moeder of dierbare. Denk daarbij aan sensors die bijhouden hoe lang iemand al niet voorbij is gekomen, of een slimme analyse van het stroomgebruik. Valt er iets buitengewoons op aan het verbruik? Dan wordt er een melding gemaakt. 

Wist je dat Hello 247 bezig is met de ontwikkeling van een slimme personenalarmering? Daarvoor gebruiken we een noodknop én/of een systeem waarmee we het stroomgebruik monitoren.

4: Bekijk of je ouders in aanmerking komen voor overheidshulp

Om het langer thuis wonen wat gemakkelijker te maken heeft de overheid een speciale wet in het leven geroepen: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, beter bekend als WMO. Deze wet kan je persoonsgebonden budget (PBP) opleveren, of toegang bieden tot handige hulp zoals persoonlijke begeleiding of woningaanpassing. Op zoek naar intensieve begeleiding? Dan is de Wet Langdurige Zorg (WLZ) wat je zoekt.

Nieuwsgierig geworden naar WMO? Bekijk de informatiepagina op Zorgwijzer. Klik voor informatie over de WLZ op deze link.

Ben jij benieuwd wat Hello voor jouw vader, moeder of dierbare kan betekenen? Download dan de gratis Hello 24/7 app hier. Of download de app in de Playstore of Appstore. Kom je er niet uit, of heb je vragen? Stuur een mail naar info@hello247.nl