Het belang van een familie- en vriendennetwerk voor je ouders

Door Hello 24/7

Bij Hello hebben we het regelmatig over een netwerk rond je ouder(s). Maar wie zitten er precies in zo’n netwerk? En waarom is dit netwerk zo belangrijk voor jou én je ouders? In deze blog gaan we dieper in op wat zo’n netwerk precies inhoudt én hoe je er zelf een maakt.

In een eerdere blog vertelden we het al: een netwerk rond je ouder(s) is goud waard. Het kan je helpen de zorg onderling te verdelen, waardoor je niet alleen staat in de (soms intensieve) zorg voor je ouder(s). Fijner voor jou, maar ook voor je ouder(s): een uitgebreid zorgnetwerk zorgt voor een gevulde agenda waardoor ze in het actieve leven betrokken worden en blijven.

Maak zelf een zorgnetwerk

Als je voor iemand zorgt en zo’n netwerk je ideaal lijkt, is het belangrijk om eerst in kaart te brengen wie er contact hebben met je ouder(s). Of dat nou vooral op praktische of sociale basis is. Bij Hello noemen we deze groep de Hello Family. In zo’n netwerk of Hello Family kan iedereen zitten. Misschien heeft je moeder wel een oude vriendin die eens per maand op de koffie komt, of een buurman die wekelijks boodschappen meeneemt. Een broer of zus die weinig langskomt maar wel betrokken is? Nodig ze uit! Een kort telefoontje of skype-gesprek kan misschien onbenullig lijken vergeleken met regelmatige praktische zorg, maar kan in de praktijk een groot verschil maken. Sociale zorg is minstens even belangrijk.

Wanneer je weet wie contact hebben met je ouder(s) komt het volgende deel: het afstemmen. Een groepschat met gedeelde agenda is daarvoor ideaal. In de app van Hello kun je contactpersonen van je ouders toevoegen aan een gedeelde agenda en chat; hiermee wordt het makkelijker bezoek op elkaar af te stemmen en weten je ouders en jijzelf wie wanneer langskomt. Een planning die zorgt voor rust voor jou, en een goed gevulde agenda voor je ouders. 

Hulp van buitenaf

Wanneer je de praktische zorg voor iemand moeilijk rond krijgt, is er altijd de mogelijkheid om hulp te vragen van buitenaf. Zo zijn er in Nederland meer dan 400 vrijwillige mantelzorg initiatieven aangesloten bij brancheorganisatie Mantelzorg.nl. Benieuwd of er vrijwilligers in jouw omgeving zijn aangesloten? Kijk dan hier

Naast vrijwillige zorg zijn er natuurlijk altijd opties om particuliere zorg hulp in te schakelen. Hello is hard bezig met de uitrol van praktische hulp, die je zó via de family-app kunt inplannen. Houd onze nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes. 

Wil je weten welke opties je hebt om de zorg voor je ouder(s) of een dierbare te verdelen? We schreven er een blog over die je hier kunt lezen.

Veranderd zorgstelsel

Terug naar het netwerk rond je ouders. Waarom is dit zo belangrijk? Dat heeft alles te maken met ons veranderende zorgstelsel. Waar het vroeger gebruikelijk was om oud te worden in een bejaarden- of verzorgingstehuis, wonen ouderen tegenwoordig steeds langer thuis. Daarmee blijven ze ook langer zelfstandig. Iets dat veel ouderen graag willen én kunnen zijn, mits er een beetje hulp wordt aangeboden. Een sociaal netwerk met zorghulp waar nodig, is dan de beste optie. 

Wil je weten of zo’n sociaal netwerk rond je ouder(s) iets voor jou is? Download dan onze app of lees de blogpost over het Hello-concept om erachter te komen wat we voor je kunnen doen.