Er is 50% kans dat je vader dit jaar eens ten val komt- dit kan jíj doen

Door Hello 24/7

De cijfers liegen er niet om: een valpartij is een risico waar ook jouw ouders mee te maken kunnen krijgen. Onder 70-plussers komt zelfs de helft ten val- in één jaar. Waarom dit zo is én hoe we je hierin kunnen ondersteunen leggen we je uit.

Ouders boven de 70? Hoe kwiek en zelfstandig ze ook zijn- gemiddeld komt de helft van deze groep ten val. De kans dat je ouder(s) bij zo’n val letsel oplopen is aanzienlijk. Daarnaast is er iets opvallends aan de hand met het aantal valincidenten. Naar schatting van het CBS en branchevereniging VeiligNL gaat het aantal (fatale) valincidenten de komende jaren fors toenemen.

Volgens kenniscentrum VeiligNL heeft deze toename een twee grote oorzaken. Ten eerste wonen er in de vergrijzende Nederlandse samenleving steeds meer ouderen. Daarnaast zijn er simpelweg meer valincidenten. Daar is een simpele verklaring voor: je ouders wonen waarschijnlijk langer zelfstandig, net als het grootste deel van de Nederlandse ouderen.

Waarom vallen ouderen vaak?

Een groeiende oudere bevolking en het nieuwe woonbeleid verklaren op zichzelf niet waarom ouderen vaak vallen. De oorzaak hiervoor? Een verzameling van verschillende risicofactoren. Het UMC Utrecht maakt onderscheid tussen twee groepen factoren: lichamelijk en in de omgeving.

Voorbeelden lichamelijke factoren:

  • Mobiliteitsproblemen, slecht horen/zien, bijwerkingen van medicijnen, duizeligheid

Voorbeelden omgevingsfactoren:

  • Uitstekende of wankelende meubels, gladde vloeren, obstakels op de grond en/of een onbekende omgeving

Een val kan dus veel verschillende oorzaken hebben. Tegelijkertijd blijkt uit een factsheet van Zorg voor Beter dat maar 1,7% van de 70-plussers valpreventieve maatregelen neemt. We vroegen fysiotherapeut en valinstructeur Leen Guijt daarom om zijn beste preventieve tips. Die je kun hier vinden.

In vallen schuilt naast de val zelf een ander risico: niet meer kunnen opstaan. In 2014 lanceerde het Rode Kruis een reclame waarin het aandacht vroeg voor ouderen die na hun val niet meer konden opstaan. Valcursussen en/of personenalarmering kunnen in deze situaties waardevol zijn. 

Alert op een val met Hello Care

Je kwieke vader of moeder is er misschien van overtuigt dat extra hulp niet nodig is. Kijkend naar de cijfers is het daarentegen logisch dat je als kind wil weten of het thuis alles goed gaat. Zónder dat je daarbij elk moment van de dag fysiek aanwezig moet zijn. Hello 24/7 heeft juist voor deze situatie een oplossing: Hello Care. Personenalarmering voor ouderen die prima zelfstandig kunnen leven, terwijl jij weet wanneer er iets gebeurd dat afwijkt van een normaal leefpatroon.

Bij al onze Care-abonnementen zit een een fysieke alarmknop: de Hello Buddy. Voelt je vader zich onveilig of is er sprake van een ongeluk? Met één druk op de knop brengt de Hello Buddy hem in spreek- en luisterverbinding met onze alarmcentrale. Die weet direct zijn GPS-locatie, terwijl familie en betrokkenen automatisch geïnformeerd worden in de Family-app. Zo is professionele hulp altijd dichtbij.

Een oogje in het zeil

Het liefst wil je er altijd zeker van zijn dat de dag je ouders ontspannen afgaat. Dit is precies wanneer ons Care-abonnement ‘Oogje in het Zeil’ van pas komt. Deze automatische alarmering meet het normale stroomverbruik van je ouders. Wijkt er iets af? Dan krijg je op de Family-app een berichtje. Als een vinger aan de pols, zónder camera’s of sensoren.

Meer weten? Neem een kijkje op onze website.