Eenzaamheid door coronamaatregelen treft ouderen hardst
Coronacrisis 75-plussers worden het hardst getroffen door eenzaamheid tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van het sociaal cultureel planbureau (SCP) afgelopen zomer deed. Wegvallen van evenementen, moeite met internet en overheids adviezen rond ouderen en zijn daarvoor de belangrijkste redenen.
Het SCP denkt dat de toenemende eenzaamheid onder ouderen– meer dan een verdubbeling- vooral te maken heeft met de leefsituatie. ’Waar jonge mensen hun dierbaren vaak nog hebben inwonen, in de vorm van een levenspartner, kinderen, of ouderen, zal dit voor 75-plussers minder vaak het geval zijn’, schetst het SCP in haar onderzoek. Partners van ouderen zijn namelijk al vaak overleden. Kinderen en/of kleinkinderen wonen vaak niet meer in huis. Daarbovenop worden groepsactiviteiten ook niet meer georganiseerd.

Moeite met digitale switch
Om fysiek contact te beperken wordt het gebruik digitaal contact aangemoedigd. Voor ouderen kan deze omschakeling naar de digitale wereld een stuk moeilijker zijn, waarschuwt het SCP. Dit geldt voor het sociale aspect van internet, maar ook voor online plannen en regelen. Seniorenbond KBO-PGOB zegt uit eigen onderzoek te weten dat een groot deel (46 procent van online ouderen en 91 procent van ouderen zonder internet) van de ouderen daarom meer alternatief wil hebben.
De woordvoerder van de seniorenbond, Sven Stijnman, vindt dat er meer alternatieven moeten zijn op de digitale samenleving. ‘’Vroeger liep je even naar de bank of belde je het ziekenhuis. Nu zijn er amper bankfilialen, en verdwaal je in de keuzemenu’s aan de telefoon.’’, vertelt Stijnman tegen de Trouw. ‘’Bewaar het ouderwetse contact. Want er blijft een groep die niet kan aanhaken.’’
Momentopname
Het onderzoek van het SCP, uitgevoerd in de zomer en geeft dus geen harde informatie over de situatie op dit moment. Hoe lang de maatregels nog duren is onzeker, al wordt door nieuwe virusmutaties de kans groot dat sociale beperkingen nog even kunnen duren. Het SCP moedigt tot die tijd aan om na te denken over ‘creatieve maatoplossingen’ zoals alternatieve openingstijden, sociale bubbels en een toegespitst zorgaanbod.
Weet je niet precies waar je moet zijn voor hulp? Bel of mail met de Mantelzorglijn en ze denken met je mee: 030 760 60 55