Contact met je ouders: zo maak je het jezelf makkelijker

Door Hello 24/7

Volgens het CBS voelt één op de drie ouderen zich wel eens eenzaam. ‘Gewoon even langsgaan’ om die eenzaamheid tegen te gaan klinkt simpel, maar is in de praktijk vaak een stuk moeilijker. Een 40-urige werkweek met een druk gezinsleven kan het voor kinderen lastig maken om regelmatig bij ouder(s) op bezoek te gaan. Zeker als ze niet om de hoek wonen. De positieve kant van dit verhaal? We kunnen er wat aan doen. Hello heeft de beste adviezen voor je verzameld.

Gebruik je stem

De geluidjes van nieuw bericht op Facebook of Whatsapp kennen we als geen ander: de hele dag door whatsappen we elkaar en sturen we berichtjes op Facebook. Toch is en blijft een telefoon- of videogesprek de meest persoonlijke manier om bij te praten. Eventjes bijpraten met een van je ouders? Probeer dan het whatsappje te vermijden en pak de telefoon, al is het maar voor een kort gesprek. Als ook een kort telefoongesprek niet in je agenda past kun je altijd overwegen een spraakmemo te sturen in plaats van een standaard berichtje. Je bericht is sneller dan wanneer je zelf tikt en je stem maakt het bericht een stuk persoonlijker. Win-win.

Plan het in je routine

Als een bezoek of telefoontje onderdeel is van je wekelijkse routine, is de kans kleiner dat het contact met je ouders erbij inschiet. Zo’n routine is daarom niet alleen handig voor praktische zaken, maar ook voor sociaal contact. Reis je elke dag heen en weer van werk? Bel je ouder(s) even op om bij te praten over de dag. Of rij ééns per week eens via je ouders terug. Kleine moeite voor jou, terwijl je ouders dubbel genieten van het contact. In onze blog over het verdelen van de zorg hadden we het ook over de voordelen van een routine. Nieuwsgierig? Je kunt m’ lezen op deze link.

Herinner jezelf

Denk jij dat je iets te weinig contact houdt met je ouders? Dan weet je ook dat dit niet komt omdat je er geen zin in hebt. Het is vaak veel simpeler: het schiet erbij in. Maak het jezelf daarom gemakkelijk:  stel een reminder in zodra het je te binnen schiet. Je kunt intussen verder met wat je aan het doen was- die afspraak vergeet je niet meer. Geef je de voorkeur aan een geschreven planning? Zet het dan op je agenda als actiepunt, of plak een fel gekleurde post-it op je laptop of koelkast. Afspraak genoteerd.

Gebruik een gedeelde agenda

Weten dat je ouders regelmatig bezoek krijgen van jou én vrienden of familie stelt gerust. Een gedeelde (online) familie-agenda is hiervoor een goede oplossing. Je kunt bezoekmomenten met andere deelnemers afstemmen zodat je weet wanneer je ouders een bezoekje zouden waarderen- of juist al iemand op bezoek krijgen. 

Heb je nog geen gedeelde agenda? Op de app van Hello kun je gratis een familie-agenda aanmaken, waardoor jij en andere deelnemers precies op de hoogte zijn van het schema van je ouders.

Ben jij benieuwd wat Hello voor jouw vader, moeder of dierbare kan betekenen? Download dan de gratis Hello 24/7 app hier. Of download de app in de Playstore of Appstore. Kom je er niet uit, of heb je vragen? Stuur een mail naar info@hello247.nl